ALANYA İOTAPE (AYTAP) LİMAN ŞEHRİ



Alanya’nın yaklaşık olarak 30 km doğusunda ve Akdenizin kıyısında bulunan İotepe, kral Antichus’un güzelliği dillere destan karısı İotape’nin hatırasına şehre ismini verdiği söylenmektedir. İotape, halk arasında Aytap olarak bilinmektedir. Roma imparatoru Traianus’un MS. 98-117 yılları arasında hüküm sürdüğü dönemlerde kendi adına paralar bastırdığı yapılan kazılar neticesinden anlaşılmaktadır. İotepe’nin kıyıdan denize doğru uzanan oldukça yüksek bir doğal burunu mevcut olup kente kale görüntüsü vermektedir. Burnun karaya bağlandığı kısımda bulunan Liman caddesi ve caddenin her iki tarafında üç basamaktan oluşan krepis bulunmakta ve bunların arasında heykellerin bulunduğu günümüzde ayakta kalmayı başarabilen kalıntılardan anlaşılmaktadır.

Günümüsde ayakta kalmayı başarabilen eserlere bakıldığında Roma döneminin kentleşmesini ve mimarisini yansıtmaktadır. Roma döneminin izlerini taşıyan Aytap da daha önceki dönemlerde yaşamış olan hiçbir halkın eserlerine ve izlerine rastlanmamıştır. Bu nedenle İotape (aytap) şehrinde, Roma döneminden önce hiçbir halk yaşamadığı ve yaşayan tek toplum Romalılar olduğu söylenebilir. Aytap kentinin yaklaşık olarak 100 metre kadar uzunluğa sahip olan doğal bir limanı olması nedeni ile bu kente liman şehri denmektedir. Mevcut olan heykellerdeki yazıtlardan anlaşıldığı üzere kentin önemli ve başarılı sporcuları olduğu, yöre halkının oldukça hayırsever insanlar olduğu yazmaktadır. İotape kentinin günümüzde ayakta kalmayı başarabilen en önemli yapısı hamam ve bu hamamın kanalizasyon sistemi günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş ender eserlerden biridir.

İotape kentinin kalıntılarına ücretsiz ziyaret yapmak ve yöreyi gezmek yaklaşık olarak iki saati bulmaktadır. Ayrıca liman kalıntılarının olduğu kesimde bulunan kumsaldan denize girmek mümkündür.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ALANYA LEATRES LEATRİ (MAHMUTLAR HARABELERİ)

GAZİPASA NEPHELİS

GAZİPASA ADANDA - LAMOS